cauta

miercuri, 13 aprilie 2011

filmul oprit

S-a stins din viata  Alex.Leo Serban.Cine a fost el??
Cand cineva nici macar n-a auzit despre un subiect pe care eu il consider extrem de important, imi vine sa-i zic..''daca tot nu stii nimic, n-are rost sa-ti mai spun''
A fost in primul rand un rafinat critic de film, apoi eseist, prozator, traducator,artist vizual, senior editor la ''Dilema veche''.Era o personalitate cuceritoare, deborda de inteligenta, umor, nonconformism.Un suflet grav si-un spirit fin, cum ar fi spus Pastorel.
In 2009 a parasit Romania pentru Argentina, s-a stabilit in Buenos-Aires, deoarece ajunsese sa simta ''o rugina, o rutina, o insatisfactie'' legate de profesia de jurnalist.(Cati dintre noi n-au trait toate aceste stari la un loc fara sa aiba sansa de-a fugi undeva?)
Eleganta era trasatura lui cea mai pregnanta: era elegant in scris, in ganduri, in atitudine, in comportament, un critic rafinat , dar pasional si patimas, la fel cum sunt multi din cei care au aceeasi orientare sexuala ca si el.Sigur ca a fost pus suficient la zid pentru asta, dar ce-ar merita oare majoritatile lichele heterosexuale??.

A avut nesansa unei boli neiertatoare , ca Freddy Mercury daca vreti, in vreme ce majoritatii hetero ii raman, cancerul, bolile cronice, atacul cerebral si multe altele.
''Cheful de a dansa mi-a pierit'', astfel si-a simtit el apropiidu-se sfarsitul, ''pas-pas'', cum ii placea sa spuna.
A plecat s-o intalneasca pe Marilyn Monroe, pe care o adora.Si-ar fi dorit sa-si petreaca sfarsitul lumii privind o ultima imagine cu ea, aceea in care intr-un halat alb ii face semn cu mana si ii trimite bezele prin fereastra, apoi...''m-as sinucide cu o secunda inainte de sfarsit pentru a lua cu mine lucrurile inca''.
''Drrrraga, spunea el graseind fermecator, eu as vrea sa dau ortu'popii instantaneu, sa ma impuste ca pe Kennedy''
Era frumos ca un adolescent(miop!!), desi implinise 50 de ani, insa varsta lui fizionomica arata cu totul altceva, Dumnezeu ii daduse un chip angelic (si el, nefericitul , se declara ateu, a fost marele pacat al vietii lui , la fel ca si acela de a fi dorit sa fie incinerat).
Iubea fotografia, era una din marile lui pasiuni, ii spunea filmul oprit, pentru ca trecutul e ca un vis pe care ti-l amintesti pe farame, iar memoria devine inselatoare.Fotografia salveaza de la uitare.
Nimeni nu va mai primi vederi de la el, care obisnuia sa faca acest lucru umbland prin cele mai diferite locuri.
A pus in cui profesia de critic de film si a plecat in lume, dar si-a dorit sa moara acasa.Ultimele sale cuvinte au sunat astfel:
Atunci cand iti faci planuri e ca si cum ti-ai plasa viata in mainile soartei, iar soarta rade de tine chiar in acel moment.

Viata e cobaiul soartei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails